top of page
פוסטים אחרונים
ארכיון

רוצה לתקשר עם הממשלה כבר היום ?


תמונה מתוך המפגש שנערך ב-02.07.19 בחלל 2B Hub תחת הכותרת הכותרת "איך הממשלה והציבור יכולים לדבר" (צילום: רעי דישון)

אז רגע לפני הבחירות (וללא קשר למי שיבחר) אולי גם אצלך עולות התהיות - מה הדרך הטובה והאפקטיבית ביותר למלא את האחריות האזרחית - איך כל אחד מאיתנו האזרחים יכול לתקשר עם מוסדות השלטון שלנו - להשתתף, להיות מעורב/ת ואף להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות שנערכים במסגרתם ? (ולא רק סביב יום הבחירות). אחד מאנשי המחקר והפיתוח שאני מאוד מעריך הוא קליי שירקי - אחד החוקרים המובילים בעולם בתחום הרשתות החברתיות המקוונות והשפעותיהן הארגוניות, העסקיות והפוליטיות (שבמקרה גם הוא קרח ומרכיב משקפיים עגולים). במסגרת הרצאתו "מוסדות מול שיתופי פעולה" שהעביר לפני קצת יותר מעשור הוא חזה - "עכשיו (אני מעריך שצפויות לנו - ר.ד) 50 שנים שבהן קבוצות מתואמות בצורה רופפת ימונפו באופן הולך וגובר, ככל שקבוצות אלו יוותרו על חובות מוסדיות מסורתיות - כמו החלטה מראש מה יקרה, או מוטיב הרווח - כך יקבלו מינוף גבוהה יותר. מוסדות יהיו תחת לחץ הולך וגובר, וככל שינוהלו בקשיחות, וככל שיסמכו על מונופולי מידע, כך הלחץ יהיה גדול יותר. וזה יתרחש בזירה אחת כל פעם, מוסד אחד כל פעם. הכוחות הם כלליים, אבל התוצאות יהיו ספציפיות."


אבל איך אנשים בקבוצה או ארגון יכולים להיות מסונכרנים ומתואמים ? איך מוסדות יכולים להתנהל פחות בקשיחות ופחות על הסתמכות על "מונופולי מידע" ? בשביל זה ישנם כיום שלל צינורות תקשורת ומרחב(ים) שיח ודיון וחשוב מכך - היכולת לקבל החלטות יחד - לא ? אז זוהי הנקודה - לא צריך ראש ממשלה בשביל להבין שאנו נמצאים בעידן הסייבר - אחד האתגרים הגדולים כיום סביב השימוש במרחבים הציבוריים הללו (אם זה בתוך הארגונים הציבוריים, במסגרת הציבור או בין ציבור לארגונים) אלו הן פלטפורמות המדיה החברתית שבמסגרת המרחב וממשק המשתמש בנוכחיים קיים אתגר של יצירת תהליכים השתתפותיים (לעיתים מבוססי פידבק ולעיתים מבוססי דיאלוג) של קבלת החלטות - אם זה בשביל להתארגן או לפעול בצורה יותר יעילה ואפקטיבית. לדוגמא הפלטפורמה הפופולרית של פייסבוק עוצבה בראש ובראשונה בכדי ליצור מפגש היכרות בין אנשים (החזון הישן של פייסבוק "connecting people") או האפליקציה של וואטסאפ (שבבעלות פייסבוק כיום) נבנתה ככלי להעביר ולשתף מדיה בין חברים ומשפחה אבל פחות בשביל לפתח ולנהל שיח ודיונים מורכבים או לקבל החלטות (ובהחלט אשמח לשמוע אם למישהו/י יש שיטה פשוטה בה 50 איש בוואסטאפ מצליחים לקבוע יום, שעה ומקום מוסכם למפגש ;) ובמיוחד שלא לפתח ולנהל פרוייקטים.


פלטפורמת EZGOV להגברת מעורבות הציבור בתגובות להצעות חוק ממשלתיות, תקנות משרדי ממשלה וחוקים המתגבשים

אז עם כל הכבוד לפלטפורמות הפופולאריות של המדיה החברתית, המשפחה והחברים (ויש כבוד) מה שחשוב הוא החברה שלנו - הבניין, השכונה, העיר והמדינה שלנו - איך אנחנו מתקבצים, מתארגנים, פועלים ומחליטים יחד כאזרחים פעילים, ומצליחים להשפיע על הגורמים השונים שמעצבים את המציאות שלנו כאשר אנו יודעים ששלושת הגורמים המרכזיים שמעצבים את המציאות הסובבת אותנו הם - העירייה והכנסת והממשלה. בשלב זה אנו מגיעים למרכז הישראלי להעצמת האזרח, המרכז שהינו עמותה הפועלת לקידום יכולות הביצוע של הממשל בישראל ולהגברת האפקטיביות של המגזר הציבורי השיק בשבוע האחרון פלטפורמה חדשה לציבור הרחב שמטרתה להגביר את מעורבות הציבור בתגובות על ידי שיפור הנגישות להצעות חוק ממשלתיות, לתקנות שונות של משרדי הממשלה וחוקים המתגבשים במסגרת פעילות הכנסת על מנת לאפשר לציבור ולבעלי עניין שונים לשתף את רעיונותיהם, הידע שלהם והערות שונות לגבי חוקים ותקנות אלו. כחברה אנושית הגענו כיום לשלב בהתפתחות החברתית בו הטכנולוגיה הדיגיטלית-רשתית בשלה מספיק בכדי לאפשר תהליכים השתתפותיים (ברמת שיתוף/מעורבות זאת או אחרת) ובקנה מידה רחב של עשרות ועד מאות אלפי אנשים. במקביל ומן העבר השני - מהצד של המוסדות החברתיים - לפני כמה חודשים אגף חברה וממשל במשרד ראש הממשלה (בהובלת סיון ויובל) השיק את המודל הסדור של שיתוף ציבור שגיבשו. במסגרת המודל ישנם מתודולוגיות, כלים ותהליכים של שיתוף ציבור בעבור משרדי הממשלה השונים (כרגע ב-5 משרדים) - אם זה כתפיסה ומודל מהותי במשרדי הממשלה השונים ואם זה במסגרת התארגנויות וארגונים שונים.




בנוסף לא מזמן האגף פרסם את תוצאות מחקר המשתמשים סביב שתי שאלות מרכזיות: האחת - איך ניתן להגדיל את מספר תהליכי השיתוף הציבורי האיכותיים ואת מספר האנשים המשתתפים בהם, והשניה - איך ניתן למצוא ולקבל רעיונות חדשים לאופן שבו הממשלה והציבור יכולים לדבר - מי אמר חדשנות ציבורית במיטבה ולא קיבל :) כפי שקליי אומר: "כאשר אנו משנים את התקשורת בחברה - אנו משנים את החברה", ו"ייצור (production) השתתפותי הוא פשוט - אין אדם אחד שיכול לקחת קרדיט על מה שנוצר והפרוייקט אינו יכול להתממש אלא על ידי השתתפותם של רבים". אז שיהיו לנו בחירות משמעותיות ואל תשכחו למלא את חובתכם האזרחית - אם זה ביום הבחירות, וגם לאחריהן ואם בא לך אזי כבר היום יש לך את האפשרות להיות מעורב/ת סביב סוגיות של אזרחים ותיקים, תשתיות מים ואנרגיה, דיור ועוד דרך המרכז להעצמת האזרח או לשתף ברעיונות ועצות שיובילו אנשים בישראל לבחור באורח חיים בריא יותר - דרך התהליך של משרד הבריאות איתו האגף עובד. ואם עדיין נשאר לך תאבון הינך מוזמנ/ת למהלך חשיבה ועיצוב כלי שיתוף ציבור חדש שעוד לא נוסה בשלטון המרכזי בישראל - אזרחים ואזרחיות מהציבור שיארחו בבתיהם ארוחות עם דיונים סביב נושא ספציפי כשהתובנות יישלחו למשרדי הממשלה ויעובדו להחלטות. מעוניינים להצטרף למהלך? להרשמה חובה להירשם כאן - https://survey.gov.il/he/civicfood ועכשיו נשאר רק להשתתף, לראות ולעקוב איך התהליכים הללו יוצאים לאור. ובפוסט הבא בבלוג - על מודל הקוד הפתוח לפיתוח ארגונים מבוססי ערך.






bottom of page