סטארטאפ שמייצר תושבים חדשים בעיר ?
האם הסטארטאפים של מחר ידעו ליצור לנו מקומות שנרצה לגור בהם ? לפני כמה ימים הושק הקול קורא למחזור הקרוב של אקסלרטור והאב חדש למיזמי סטארטאפים בתחום של "העיר החכמה" מה שגרם לי לתהות מה בסופו של דבר בין ה"עיר החכמה" לשכונות וקהילות מקומיות "חכמות". למה קהילות ושכונות "סבבה" ? - מכיוון שאלו הדברים שיגרמו לתושבים חדשים להישאר בעיר לרוב.
ב-20.4.18 בראיון סופשבוע בו רותם שטרקמן פוגש את גיא שני שעבודת הדוקטורט שלו בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב בדקה מהו התהליך שבסופו מגיעים לגור במקום מסוים (תהליך מסתבר נראה אחרת לגמרי ממה שחושבים).
עבודה זאת גם הובילה אותו למסקנה שיש רק עיר אחת בישראל: "יש בעיה: מלבד תל אביב, אין ממש ערים בישראל. מקבלי ההחלטות מכוונים שוב ושוב למקומות הלא נכונים: "יש קטגוריה חדשה שמחפשת חיים עירוניים שמערבים בילוי, מגורים ומסחר. במקום סטודנטים צריך למשוך רווקים משכילים - רק הם יכולים להרים עיר".
הרוב המוחלט של האנשים גרו במשך שנים במקום שבהמשך הם קנו בו דירה, באותה עיר והרבה פעמים באותה שכונה. גם לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), 65% מרוכשי הדירה הראשונה קנו אותה בעיר שבה הם גרו חמש שנים ויותר. 70% מהאנשים נשארים באותו יישוב שבו הם עברו את הילדות או שעברו להתגורר בו שנים לפני שקנו דירה.
הנקודה הקריטית היא שלמגורים במקום מסוים יש השפעה קריטית על הבחירה שלך, והשנים הקריטיות הן בין סוף הלימודים להתמסדות. אלה השנים שמייצרות את הפערים בין הפריפריה למרכז. אלה השנים שאנשים יצירתיים בהן — מקימים עסקים, פותחים סטארט־אפים.
....הסיפור הוא השכונות הישנות. אתה מגיע כסטודנט ונשאר. אלה אנשים שהעיר גדלה אתם, והם מרגישים שסיפור החיים שלהם נקשר בשכונה. הקפה המקומי, המכולת, הפאב, החברים, האווירה. זה לא קיבוץ, אבל האנשים שאתה רואה יומיום ברחוב הם הקהילה שלך. יש לזה השפעה עצומה. אחת השאלות הקבועות שלי היא מה הייתם עושים אם היה לכם את כל הכסף שבעולם.
מה התשובה?
שהם היו קונים דירה איפה שהם גרו בשכירות. ראיינתי זוג שגר 18 שנה בדירה שכורה בשכונה תל־אביבית, ולא משנה שהם יכלו לקנות דירה חדשה ולחיות ברווחה גדולה בהרבה עם משכנתא קטנה ברמת גן — הם החליטו לקנות דירה ישנה, קטנה ויקרה בשכונה. אחרים אמרו: 'קנינו דירה קצת יותר רחוק כי לא היתה ברירה, אבל ספרנו צעדים מהפאב ומהקפה שהיינו רגילים אליו'. כלומר הסיפור הוא השכונות" (כאלה שמשלבות ומערבות בילוי, מגורים, מסחר ולפעמים גם עבודה - ר.ד).
כן, ופה נכנס גם העניין של ההפרדה שמובילה העירייה, בין המגורים, הבילויים והעסקים. הם חייבים לקנות דירה רחוק מהאזור שהם אוהבים להיות בו. (למאמר המלא)
בשלב זה מובילי קהילות וארגונים יקרים אנחנו שמחים לפרגן ליוזמה החדשה והנפלאה של CityZone ששמה לה למטרה לשנות את החיים של תושבי הערים בישראל ובעולם ! (אז נשמח לשיתופים בקהילות שלכם, לא כולם מכירים את ורטיקל של "הערים החכמות" ונשמח להגיע לכל יזם עם מיזם טכנולוגי שיכול להתאים לשיפור חיי התושבים בעיר!) האם אתם מחפשים מקום לגדל את הסטארטאפ שלכם שהוא בתחום הערים החכמות? (או יש לכם חברים/קולגות עם סטארטאפ כזה ?) הגישו מועמדות למחזור 2019 של CityZone נשאר רק לקוות שבמחזור הקרוב יהיו גם חברות שלא בונות רק "עיר חכמה" אלא גם שמים דגש על איפשור ועידוד פיתוח, בנייה וצמיחה של "מארגים חברתיים" - להלן שכונות וקהילות "חכמות" שמתבססות במקומות שרוצים להשאר בהם ולהיות איתם.