קהילות פייסבוק בכוורת
ב-22' לספטמבר נערך מפגש הדרכה עם נציגי חברת פייסבוק ישראל במסגרת המפגשים שנערכים בכוורת - ההאב החברתי מייסודם של הג'וינט וקרנות הביטוח הלאומי, אנו שמחים לארח בבלוג את נעה שלב-פולק שמשתפת איתנו בסיכום המפגש. כמו כן עבור אלו מכם שמובילים קהילות שמבוססות על קבוצות פייסבוק מוזמנים גם להכיר את מרכז ההדרכה, והידע בנושא זה של פייסבוק.
ניהול קהילות בפייסבוק / הדס וקטור – פייסבוק ישראל
אז קודם כל מהי קהילה?
קבוצת אנשים הנהנים מתחושת שייכות, חיבור ובטחון, ובתמורה משקיעים מזמנם ומשאבים נוספים לאורך זמן בקבוצה.
למה קהילות הן חשובות?
קהילות כיום אינן תחומות למקום אחד בלבד - 72% מהאנשים לא חושבים שקהילה היא משהו שחייב להתקיים רק בעולם האמיתי ומאז 2015, גויסו מעל מיליארד דולר בפייסבוק עבור עמותות ומטרות חברתיות.
צעדים ראשונים לקראת בניית קהילה חזקה:
יצירת בסיס נכון – בידול – הגדרת זהות הקהילה. מהם היסודות הטכניים הנדרשים לבניית קהילה?
יצירת הזהות היחודית נעשית על ידי:
- המשימה שלכן – איך בכוונתכם לממש את החזון שלכן? מהן הפעולות המדידות שאתן הולכות לעשות כדי להגיע למטרה.
- החזון שלכן - הפוקוס – כיצד ייראה העולם של מחר בזכות הקהילה שלכן, ובמה הוא שונה מהיום?
יסודות יצירת הקהילה: 1. הגדרת נהלי קהילה;
חוקים ברורים שמתמקדים בעיקר במה שמותר, אך גם במה ההשלכות של מעבר על החוקים, הגדרה ברורה האם הקבוצה היא סגורה/חסויה/פתוחה – כתלות בצורך של חברי הקבוצה.
2. ניהול משברים (מעבר על חוקי הקבוצה, יח"צ שלילי, התקפה אישית).
לפני שאתן מגיבות, התייעצו עם חברים, התכוונו לתסריטים אלה מראש, אל תיקחו את המקרים באופן אישי והניחו כי הכוונה היתה טובה.
3. ניהול תוכן ותמיכה
חשוב לעודד את חברי הקהילה לדווח על תוכן לא הולם כדי שתוכלו לנפות אותו. תוכלו לאפשר לחברי הקהילה (לרוב ותיקים יותר) להפוך למודרייטורים – יעזרו בניהול התוכן ואישור חברים חדשים. טיפוח קהילה פעילה
– איך מחיים את הקהילה? (העלאת נושאים לדיון, יצירת תוכן מעניין ועידוד שת"פ) אחד הדברים הקשים היא ליצור מעורבות בקהילה.
טיפים לחיי קהילה פעילים: 1. הזמינו חברי קהילה חדשים להציג את עצמה 2. שאלו שאלות והשתמשו בסקרים 3. הגיבו לפוסטים שהעלו חברי קהילה 4. שתפו בתוכן בלעדי 5. נהלו שיחות בזמן אמת עם חברי קהילה מחוברים 6. צרו פוסטים קבועים – שיהיה משהו לחכות לו, כך גם חברי הקבוצה יבצעו כניסות תדירות לקבוצה. שימוש בכלי נלווה – insights: ניתן ללמוד על דפוסי הגלישה והכניסה לקבוצה, ולהשתמש בזה לטובת תזמון פוסטים. ניתן לבדוק האם בזמן ספציפי הפוסט מעודד יותר הצטרפות לקבוצה וכו'. 7. ארחו מסיבות WATCH – הזמנה של אנשים לצפות באותו וידאו שקיים ברשת בו זמנית. ניתן לראות את זמן הצפייה של אנשים ולהבין עד כמה הם מעורבים ומתעניינים בתוכן. 8. עשו שימוש באיוונטים 9. צרו תוכן מותאם אישית לטעמו של קהל ספציפי בקהילה ועודדו דיונים לגביו
שתי דרכים להגדלת הקהילה: 1. ממומנת – עליה יורחב בהמשך
2. אורגנית אם הקהילה קשורה לעמוד עסקי, עדיף להזמין את כל חברי העמוד להצטרף לקהילה. החשיפה של הקבוצה גדולה יותר מהחשיפה של העמוד העסקי. ניתן להעלות ולהזמין עד 1000 אנשי קשר בשבוע (רק בקבוצות מעל 1000 איש יש יכולת להזמין כמות גדולה בבת אחת. בקבוצות קטנות אנו נדרשות להזמין אחד אחד).
מומלץ לנהל גם עמוד עסקי וגם קהילה עם תכנים שונים. המטרות הן שונות. העמוד העסקי מטרתו היא עסקית, ואילו מטרת הקבוצה היא חיבור אנושי בין אנשים ובאופן טבעי זה משפיע על טיב התכנים. תמיד כדאי לקחת תוכן ארוך שיש לנו ולפרק אותו, כך שניתן לכל פלטפורמה את החלק הרלונטי ביותר עבורה. כך, גם אם אנשים נחשפו לכל הערוצים, הם נחשפים כל פעם לתוכן מזוית שונה.
פייסבוק מפרשת מעורבות בקבוצה כחוויה חיובית של המשתתפים בה, לכן, היא מקדמת קבוצות עם מעורבות גבוהה, כמעט ללא קשר לגודלן. - עודדו את חברי הקהילה להזמין אנשים נוספים לקהילה. - הקלו על מציאת קבוצת הקהילה שלכם על ידי הוספת תיוגים (מותר עד 5 תיוגים) ומיקום בהגדרות
מדדי הצלחה לקהילה חזקה: 1. כ-10% מהחברים יוזמים – פוסטים, פגישות וכו', 20% פעילים (מגיבים, מלייקקים, עונים לסקרים) ו-70% פסיביים.
2. כמות החברים גדלה כל הזמן
3. התוכן העיקרי בקבוצת הקהילה נוצר על ידי החברים בה. תוכן שיווקי בתוך הקבוצה היא אתגר משמעותי בקבוצה. הדרך לשלוט בזה היא לאשר פוסטים.
4. נוצרים שיתופי פעולה בין חברי הקבוצה
5. מתפתחות מערכות יחסים מחוץ לגבולות הקבוצה הכוללות פעילויות בעולם האמיתי
הפקת תוכן באמצעות המובייל – יותם שחם/מנהל לקוחות בפייסבוק ישראל
שאלה - ממה מורכב פוסט מוצלח? יש המון תשובות (מספר עוקבים, שעת הפרסום, תגובות, שיתופים, לייקים, פילוח הקהל, סוג המכשיר, תוכן, הנעה לפעולה) אך אנחנו נתמקד בקריאיטיב (כלומר בתוכן החזותי) הצורך למשוך את האנשים להתעניין במוצר שלך לא השתנה בשנים האחרונות, אך הרבה דברים אחרים כן השתנו בעולם הפרסום.
ספציפית בפייסבוק, אנחנו נדרשים לגרום לאדם להתעניין בנו בין המון גירויים אחרים על הוול. ביומיום נגללים 90 מטרים של תכנים אצל אדם ממוצע. זה הגובה של פסל החירות. עכשיו אנחנו צריכות לשאול את עצמנו, איך אנחנו גורמות למסר שלנו להתבלט בין 90 מטרים של סרטוני חתולים, תמונות מהיום הראשון בכיתה א' של ילדים שאנחנו לא מכירות, חינות וקינוחים ממסעדות. איך יוצרים את התוכן? הטכנולוגיה הפכה את תהליך היצירה לזמין ודמוקרטי – בעזרת הטלפון, כל אחת יכולה ליצור תוכן איכותי יחסית. מה ששינה יותר מכל את כללי המשחק היא המצלמה של הטלפון. הפיד במובייל גם הוא השתנה בשנים האחרונות: היום אנחנו נכנסות לפיד לעתים קרובות הרבה יותר, מדפדפות הרבה יותר מהר וצופות בסרטונים ללא קול. המטרה שלנו היא להתאים את הקריאיטיב לאופן בו הקהל צורך את התוכן. למשל – אם הוא צורך את התכנים ללא קול, צריך להוסיף כתוביות. מהו קריאיטיב טוב? אין תשובה אחת לשאלה הזו. נתמקד ב-3 טיפים שעובדים בפייסבוק: 1. רוב הצרכנים צורכים את התוכן במובייל ולכן חשוב להתאים למובייל – להתחשב בעובדה שיראו אותו אנכי (אחרת אנחנו מאבדים שטח) על מסך קטן, מותאם למהירות הדפדוף וללא קול. 2. מושך תשומת לב – דינמי, תנועתי, בולט, תנועה רפטטיבית על ידי גיפ או בומרנג. 3. מותאם אישית – אתם מכירים את קהל היעד ומה מדבר אליו – הפנייה האישית עושה אפקט.
תכנון הקריאטיב: התחילו ממה שאתם מכירים טוב יותר מכל אחד אחר: העסק שלכם/הקהילה שלכם
בניית בריף: 1. שאלו את עצמכן איך הייתן מתארות את העסק/הקהילה שלכן לחברה בכמה מילים?
2. מה ייחודי ומבליט את העסק שלכן?
3. מה מאפיין את הלקוחות/חברי הקהילה שלכן? (יכולים להיות כמה פרופילים של לקוחות)
4. מה אתן צריכות לספר להם על המוצר/השירות/העשייה שלכן?
5. מה היעד של המודעה (הגברת המודעות, הגעה פיזית)? – כך נמדוד את הצלחת הפוסט.
פורמט ומיקום המודעה:
- הגודל כן קובע. כל פיקסל קובע, לכן כאמור מומלץ להשתמש בתמונות או סרטונים אנכיים.
- פורמטים יצירתיים; מצגת זה פורמט שעובד טוב, וידאו, קרוסלה – תמונות שעוברות אופקית, אינסטגרם סטוריז עם הרבה טקסט
איך מפיקים קריאטיב מעולה? יש צורך ב-3 עזרים פשוטים: סמאטרפון, אפליקציות חינמיות או זולות (יש תמונה של כל האפליקציות המומלצות) וחצובה. האפקט של סרטון קצר/גיפ/מצגת/בומרנג/סטופ מושן/כל אפקט תנועתי לתמונה, הוא משמעותי מאד לרמת החשיפה וההנעה לפעולה של הלקוחות הפוטנציאליים. אפילו להוסיף טקסט עם תנועה – זה מקפיץ את המודעה משמעותית.
נשאלה שאלה לגבי טיפים לקריאטיב עבור ארגון/עסק שאין לו מוצר פיזי. יותם ענה שבכל מקרה אנחנו רוצים שהתמונה תכיל את הפעילות שלנו. כדאי לצלם את הפעילות עם טקסט שמפרט בשורה מה אתן מציעות. אם זה בלתי אפשרי לצלם – אפשר להעלות את הלוגו שקופץ.
טיפים נוספים לתוכן שעובד: - אנשים אוהבים סיפורים אמיתיים - לשים את סוף הסיפור בהתחלה, כבר בשתי השורות הראשונות כי אנשים לא נשארים לרוב יותר משתי שניות ולרוב לא יגיעו לסוף – למשל "המיזם ששינה את חייו של...." - כשלפייסבוק יש פיצ'ר חדש, שווה להשתמש בו כי הם רוצים לקדם אותו ומעלים את החשיפה בו. - 92% מהתנועה בפייסבוק היא במובייל – לכן שווה להסתכל על המודעות דרך המובייל כי כך יצרכו אותן. - באופן כללי, האלגוריתם של פייסבוק מעדיף את מה שהצרכנים מתעניינים בו – כלומר, הוא מותאם לכל גולש אופן ספציפי ויראה לו את התכנים שמתאימים ורלוונטיים אליו. - כל הטיפים הללו נכונים גם אם הפוסט אינו ממומן. אם הפוסט האורגני יהיה מעניין וימשוך תשומת לב, הוא יגיע ליותר אנשים.
הפרסום/השיווק הממומן בפייסבוק - אילנה ריכטר
שתי דרכים לפרסום בעמוד העסקי: 1. boost post/promote – המטרה היא רק חשיפה - שהפוסט יגיע לכמה שיותר אנשים. 2. ads manager/מנהל המודעות – דרכו אפשר להקים קמפיינים; להגדיר קהל, להגדיר קריאטיב, מיקום המודעה (בפיד, מודעות בצד ימין בדסקטופ, סטוריז ועוד) צריך לשאול מה המטרה שלנו לגבי המודעה? מה נרצה להשיג מהמודעה הספציפית הזו? 3 סוגי טירגוטים:
1. Core audiences- קהלים שהפייסבוק מחלקים לפי קטגוריות של תחומי עניין, מיקום, נתונים דמוגרפיים, התנהגויות. אפשר גם להגדיר exclude. במהלך פרסום המודעה, פייסבוק מבצעת שלב למידה בה היא מבינה מבין הקהל המוגדר, מיהו המתאים ביותר לה ורק לו היא מפרסמת. היא מגדירה זמן ראשוני ללמידה, כמו ימי חסד, בהם היא בוחנת את דפוס החשיפה של הפוסט ואז פועלת בהתאם. כך, בעצם קורה מצב בו לרוב חלה ירידה בחשיפה לפוסט לאורך זמן, כי ככל שיש פחות מעורבות בפוסט, כך הוא מקבל פחות חשיפה וחוזר חלילה. חשוב לזכור שהמערכת היא מערכת לומדת ולשם כך היא זקוקה למינימום סיגנלים מהם היא תלמד, אחרת היא פשוט תפסיק לחשוף את המודעה. לכן, השקעה מאד קטנה בקידום ממומן היא פחות אפקטיבית. כשקמפיין לא מצליח כנראה שיש בעיה – בקריאטיב, בהגדרת הקהל, בתיזמון (לא כדאי לפרסם בתקופת החגים למשל כי זו תקופה מאד עמוסה והרבה עסקים מתחרים על החשיפה). 2. Lookalike audience – קהל שנבנה מסידים. Lookalike זה מודל בו מזינים לפייסבוק רשימת אנשים והיא מספקת רשימת אנשים "דומים". חשוב לבחור את הרשימה הראשונית ממנה האלגוריתם בונה רשימה מורחבת, נכון – חשוב לבחור לפחות 2000 איש בעלי מכנה משותף – למשל אנשים שקנו אצלכן/פעילים בדף/היו במפגש שיצרתן. את הרשימה מעלים דרך מנהל המודעות. לאחר שעשיתן זאת, את הרשימה המורחבת אפשר לטרגט בקמפיין.
3. Custom audience – ניתן להעלות רשימת אנשים בצורה ידנית או לייצר רשימות אוטומטיות ולהשתמש בהן לקמפיינים עתידיים. אם יש לנו שני קמפיינים פעילים צריך לשים לב שהם לא מטרגטים את אותם אנשים. דרך מנהל המודעות אפשר לראות את אחוז החפיפה (אם הקמפיינים גדולים מספיק). במידה ואתן מפנות גולשים מפייסבוק, לאתר הפרטי שלכן שנמצא מחוץ לפייסבוק (כלומר, לא לעמוד העסקי), פייסבוק מעודדת ואף מפצירה בכן לשלוח סיגנלים – כלומר מידע על הנעשה באתר שלכן, על מנת שתהיה להן דרך למפות את ההצלחה של ההפניות שלה.
pixel הוא תוסף/קטע קוד שאפשר להתקין באתר והוא שולח מידע מהאתר לפייסבוק לפי בחירתנו (כלומר, ניתן להגדיר את האיזור הספציפי באתר שלנו אותו ממנו אנחנו מאשרים לפייסבוק לקבל מידע) ועוזר למקסם הצלחה בהפניות של פייסבוק. SDK – עובד בדומה לפיקסל על אפליקציות.
נעה שלו-פולק הינה פסיכולוגית תעסוקתית, מלווה בתהליכי בחירה, שינוי או קושי תעסוקתי, מנהלת קבוצת בואו נעבוד על זה - הקבוצה לייעוץ קריירה.